Tatueringar på film och tv

I dagens moderna samhälle är det långt ifrån bara sjömän som bär tatueringar. De allra flesta har en eller flera tatueringar och/eller känner någon som har en eller flera tatueringar. Det kryllar av tv-program om tatuerare och tatueringar, ett exempel på det är LA-ink som handlar om en tatueringsstudio i Hollywood. Samtidigt är just Hollywood ett ställe som fortfarande har en hel del fördomar kring tatueringar och där det fortfarande finns yrkesgrupper som inte får ha tatueringar. Till exempel om du vill arbeta som skådespelare.

Om LA-ink

LA-ink handlar som nämnt ovan om High Voltage Tattoo, en tatueringsstudio som ligger i Hollywood. Tv-serien har sänts både i USA och i Sverige och den är en spinn-off på en annan tv-serie som också sänts både i Sverige och USA nämligen Miami ink. I LA-ink får vi bland annat följa tatueraren Kat von D som dessutom är studions ägare. Tv-serien är en reality-serie, det vill säga, den utspelar sig i verkligheten och handlar om verkliga personer som kommer till studion för att tatuera sig.

Serien kretsar kring tatuerarna som arbetar på studion och kring deras kunder. Kunderna som kommer dit har ofta intressanta historier som de delar med sig av i samband med att de blir tatuerade.

En av de mer kända personerna som tatuerar sig i tv-serien är Jesse Metcalfe. Jesse Metcalfe är skådespelare som kanske mest är känd för sin prestation som John i Desperate Housewives och enligt honom verkar det inte vara några som helst problem att tatuera sig samtidigt som han arbetar som skådespelare. Dock verkar det inte stämma överens med vad resten av branschen tycker.

Att ha tatueringar som skådespelare

I de flesta branscher är det numera helt okej att vara tatuerad. Men, det är inte alltid välkommet om du exempelvis arbetar som skådespelare. Det kan vara okej om din tatuering är liten och lätt att dölja. Samtidigt som vissa arbetsplatser har strikta regler som säger att du inte kan bli anställd om du har en tatuering för att du då inte kan gestalta en annan person. Många kändisar framför allt i Hollywood anser att de här reglerna är förlegade och att så länge tatueringen går att dölja så förhindrar det dem inte från att göra sina jobb som skådespelare.

Samtidigt så blir det ett problem om tatueringen inte går att sminka över eller att dölja. Exempelvis så får inte anställda som ska gestalta en av karaktärerna på bland annat Disney World och Hollywood studios ha några tatueringar. Där menar företagen nämligen att tatueringen förhindrar skådespelaren från att göra ett bra jobb som en “karaktärsskådespelare”. Enligt dem och deras regelverk spelar det inte någon roll om tatueringen går att dölja eller inte. Något som de flesta av deras medarbetare har haft synpunkter på. Eftersom det exempelvis är okej att ha en piercing om den går att plocka ur under tiden som du gör ditt jobb med att gestalta någon av bland annat Disneys karaktärer.

Så, trots att vi lever i ett modernt samhälle där tatueringar uppskattas och hyllas finns det alltså fortfarande branscher som inte tycker att det är okej att deras anställda är tatuerade.