Lär dig tatuera och starta egen tatueringsstudio

Den som vill bli en tatuerare bör ha en konstnärlig talang för att kunna göra bra tatueringar. Självklart går det att öva upp sina kunskaper, men utan talang kan det vara svårt. Vägen till att bli tatuerare går genom en lärlingstid och den brukar vara ungefär tre år.

Fördelen med att gå som lärling är att det går att söka sig till en tatuerare med den inriktningen på tatueringarna som önskas. Den som är lärare ska göra en utbildningsplan för lärlingstiden och det är viktigt att allt är seriöst. Förutom att gå som lärling ska det göras studiebesök, läsas böcker, gå nödvändiga kurser och det ska svara specificerat i utbildningsplanen vilka tekniker som ska ingå. Andra delar som är viktiga är att under utbildningstiden lära sig om hur en kund bemöts och hur hanteringen av det som ska vara sterilt ska skötas. Under hela utbildningen ingår det givetvis arbete med att göra bilder och motiv efter vad kunderna önskar och att öva för att kunna få egna kunder.

Öva på att göra tatueringar

För att öva finns det speciella skinn att köpa och för den som vill går det att öva på sig själv. Något att tänka på är att det kan vara bra att ha en enklare utbildning inom sjukvård eftersom de krav som ställs på både hälsa och hygien är höga. Det finns inte heller någon utbildning eller program på till exempel universitet för att bli tatuerare. Efter avslutad tid som lärling går det att söka jobb hos en studio eller öppna en egen.

Driva eget som tatuerare

Regler för att driva eget är detsamma som för alla företagare och det är mycket som ska skötas. Inkomster ska deklareras genom bokföring och både inkomster och utgifter ska redovisas. För den som driver eget finns det fler saker att tänka på och speciellt som tatuerare är det viktigt att se över de försäkringar som innehas, allt från en försäkring som täcker upp ett eventuellt avbrott i verksamheten till försäkring av utrustning och ansvarsförsäkring.

Den som driver en studio bör alltid vara noga med hygienen eftersom det är a och o. Ett första intryck för kunderna är viktigt och att lokalen är städad och ger ett intryck av en seriös tatuerare är en bra början. För den hygieniska biten är det också viktigt att det alltid är rent och att all utrustning alltid rengörs noggrant. Inför varje ny kund behövs även borden tvättas samt att både färgtuber och nålar har steriliserats. Socialstyrelsen har rekommendationer och varje kommun ska godkänna en studio för att bedriva verksamhet.

Föreningar och kurser för tatuerare

Det finns en förening för tatuerare i Sverige som heter Sveriges Registrerade Tatuera. Tillsammans verkar medlemmarna för att sprida kunskap till yrkesutövare, myndigheter och kunder samt att de jobbar för att göra kvaliteten på hygienen och arbetet högre. Sedan finns även kurser att gå för att vidareutveckla sig inom olika områden.