Allmänt om industrin

Historia

Den äldsta och mest kända tatueringen hittades på Ötzi, en 5000 år gammal mumifierad man. Ötzi hittades förfrusen i en glaciär mellan Italien och Österrike. Små märken hittades på hans handleder som kan vara markerade zoner för smärtlindring. Tatueringar har inte använts på samma sätt genom historien som de gör idag. I den antika världen användes tatueringar som ett sätt att märka slavarna men det minskade på grund av kristendomen. Kyrkan kämpade för att få bort tatueringarna.

Under 1500–1600-talet var det vanligt med upptäcktsresande och då upptäckte människorna att det var vanligt med tatueringar bland sjömän och pirater. Sjömannen William Dampiers mötte en man i Filippinerna som han tog med till England. Denna man visades upp för folket och blev en turistattraktion på grund av att han hade tatueringar över hela kroppen. Anledningen till att han drog till sig publik var för att européerna trodde att de som var tatuerade var kannibaler.

På 1800-talet var det inte ovanligt att tatuerade människor visades upp på cirkus och marknadsplatser. Det ansågs länge att tatueringar endast var till för just sjömän, cirkusfolk och förbrytare. Både för USA och Storbritannien var sjömän en stor sak och det var också i New York i USA som den första tatueringsstudion öppnades år 1875.

Tatueringsindustrins utveckling

Några år efter att Samuel O’Reiley öppnat den första tatueringsstudion i USA, skapade han den första tatueringsmaskinen år 1891. Det gav upphov till en rad olika tekniker och stilar som tatuerarna använder sig av i dag. En stil som var vanlig då var Old school tekniken, även kallad sjömanstatueringar. Teknikerna och tatueringarna utvecklades i takt med att andra tatuerare bytte, stal och utvecklade andras verk. En man vid namn Charles Wagner tog över O’Reileys studio och ägde den i 45 år.

I Norden började dessa old school tatueringar dyka upp under slutet av 1800-talet och år 1910 öppnades den första tatueringsstudion i Köpenhamn i Danmark. Sveriges motsvarighet levde och verkade i Göteborg mellan 1910–1940 och hette Carl Gustavsson. Han hade sin studio i ett rum bakom familjebutiken som sålde sjömansekipage. Det kunde vara allt från stövlar till tobak. Sjömän kunde också välja motiv som Carl sedan tatuerade in på valfritt område på kroppen.

Tatueringsteknikerna och tatueringsstudior har fortsatt att utvecklas genom åren. Nya tekniker såsom japansk stil och new school teknik har tillkommit. I andra länder som exempelvis Indien är det vanligt att bruden tatuerar sig med henna på sina händer och fötter innan ett bröllop. Henna är en typ av bläck som är gjord av naturliga råvaror. Till skillnad från vanligt bläck, läggs detta utanpå huden och bränns alltså inte in kroppen, det används heller inga nålar i hennatatuering. Det sägs att det finns tatueringar som håller livet ut. Men det finns de som kallas för tillfälliga tatueringar som påminner mer om hennatatuering, som går bort efter några veckor.

Är du missnöjd med din tatuering kan du tatuera över den med en annan finare tatuering hos en annan tatuerare, eller så kan du ta bort den med hjälp av laser.